Däck och hjul

Däcken är bland det viktigaste på bilen.

Däcken är den enda kontakten mellan bilen och vägen. Bilens säkerhet, prestanda och komfort påverkas av vilka däck och fälgar du väljer. Om du inte har rätt däck, eller om de inte fungerar som de ska, kan de sätta flera av bilens system ur spel. Vi är experter på Hyundai och vet vad som är bäst för just din bil. Fråga gärna oss inför ditt bilköp eller hjulbyte, vi hjälper

gärna till. Se till att kontrollera dina hjul regelbundet. Onormalt slitage och vibrationer kan bero på felinställningar.

Hitta ditt serviceställe Boka tid direkt

Här är några viktiga saker att tänka på

Har du koll på mönsterdjupet?

Mönsterdjupet är avgörande för väggreppet. 1,6 mm är minsta godkända mönsterdjup för sommarväglag och 3 mm för vinterväglag. Vi rekommenderar att du alltid har minst 3 mm för att bl a minska risken för vattenplaning. Vi kontrollerar mönsterdjupet när vi byter hjul åt dig.

Lufttrycket är viktigt för både däck och miljö

Det är viktigt att du kontrollerar lufttrycket i däcken regelbundet. Har du för lågt tryck drar bilen mer bränsle och däcken slits dessutom snabbare. Det kostar både pengar och sliter onödigt mycket på miljön. Ett för lågt tryck gör också att bilen blir tyngre att styra och i en akut situation kan det rent av vara farligt. Är bilen tungt lastat, eller om du har många passagerare kan du behöva fylla på med mer luft i däcken. Hur högt tryck du ska ha i just din bil hittar du i bilens instruktionsbok.
Det krav från EU att nya bilar ska vara utrustade med TPMS (Tire Pressure Monitoring System), ett system i bilen som övervakar lufttrycket i däcken. Systemet hjälper till att minska CO2-utsläppen.
Du kan också kontakta din närmaste Hyundaiverkstad så hjälper de dig att se till att du har rätt lufttryck.

Rätt balans

Att ha rätt balans på hjulen, dvs att trycket fördelas jämnt på de 4 hjulen, är viktigt för t ex väghållningen. Om hjulen inte är i balans kan det skaka och vibrera i både ratt och nackstöd. Dessutom så slits inte bara däcken, utan även hjulupphängning och styrleder.

Viktigt om fyrhjulsdrift!

Samma märke och specifikation måste finnas på alla fyra hjulen för att inte fyrhjulsdriften ska ta skada. Kör du med nya däck fram och gamla bak kommer de att rotera olika. I värsta fall kan det gå så illa att du förstör fyrhjulsdriften. Skifta hjulparen mellan fram och bakaxel från säsong till säsong för att få så jämt slitage som möjligt.
Viktigt att tänka på är också att om skador uppkommer till följd av att man kört med felaktiga däck så gäller inte garantin.

Hjulbyte och Däckhotell

Är du redo 1 december?

När den första halkan kommer är det viktigt att vinterdäcken är på plats. Boka tid för däckbyte innan du överraskas av kyligt väder, då slipper du oroa dig för oväntade temperaturväxlingar.

Lagen säger att bilen ska vara försedd med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars när vinterväglag råder. Det är tillåtet att köra på dubbdäck från och med den 1 oktober till och med den 15 april.

Tänk på att med nya dubbdäck behöver du köra extra lugnt de första 50 milen för att undvika att dubbarna lossnar. Nya vinterdäck bör köras extra lugnt de första 50-100 milen.

Så när är det dags? Polisens definition av vinterväglag är snö, is eller frost på vägbanan eller angränsande vägar.

Däcktillverkaren rekommenderar däremot att du skiftar till vinterdäck redan vid +5 grader för optimal prestanda. Det beror på att gummiblandningen i vinterdäck är speciellt utvecklad för låga temperaturer medan sommardäcken får sämre köregenskaper och blir hårda när det är kallt.

Spara tid, kraft och utrymme – lämna in din bil för byte av hjul hos oss.

Låt oss montera dina vinterhjul så är du redo när kölden sätter in! För en trygg och säker körning året om. När vi byter hjul på din Hyundai kontrolleras hjulen av våra experter så att du säkert kan färdas vidare.

De flesta av våra anläggningar kan erbjuda dig däckhotell. Då får du enkel förvaring och ett helhetsåtagande av skötseln av dina hjul. Det krävs mycket utrymme att förvara dina vinter-/sommarhjul. Det är dessutom viktigt hur du förvarar hjulen. Kompletta hjul ska helst förvaras hängande eller liggande och bör torkas av och rengöras ordentligt innan säsongsförvaringen. Vi rekommenderar att hjulen förvaras svalt och mörkt. Låt därför din Hyundaiverkstad ta hand om dina hjul, så ser vi till att hålla däcken i bästa skick.


Boka tid hos ditt serviceställe.

*
*
*
*
* Obligatorisk uppgift
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy
Provkorning thankyou

Tack!

Vi har tagit emot din förfrågan och kommer kontakta dig så snart vi kan. Har du några frågor eller funderingar och hellre vill ringa når du oss på 020-677 677. En bekräftelse skickas även till den e-post adress du angivit


Originalservice och
Originalservice 6+

Fackmässigt arbete, personligt bemötande och besökstid som passar dig. En auktoriserad verkstad ger din bil rätt service, reparation och tillbehör.

Läs mer

Säsongskontroller

Varje årstid ställer sina krav på bilen. Våra tekniker förbereder så att din bil klarar snö och is inför vintern och de långa bilturerna på sommaren.

Läs mer

Förbesiktning

Slipp överraskningar när du ska på bilbesiktning. Kom till din Hyundaiverkstad så gör de en kostnadsfri kontroll av din bil innan du kör till besiktningen.

Läs mer

Reparation och slitage

Vi reparerar såväl skador som slitage så att din bil fortsätter vara av högsta kvalitet. Till exempel vid stenskott, bromsbyte och karosskador.

Läs mer

Däck och hjul

Spara tid, kraft och utrymme – lämna in din bil för byte av hjul hos oss. Däcken kontrolleras av våra experter så att du färdas säkert.

Läs mer

Multimedia och
navigation

När du servar bilen hos en Hyundaiverkstad utförs en uppdatering av ditt navigationssystem. Här får du även info om hur du ansluter din mobiltelefeon.

Läs mer

Hyundai Original

Originaldelar och tillbehör är det bästa alternativet för din Hyundai. De är tillverkade för att hålla lika hög kvalitet som delarna som monterades när bilen byggdes i fabriken.

Läs mer

Program-
uppdateringar

När du servar bilen hos en Hyundaiverkstad uppdaterar vi alltid med den senaste mjukvaran för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt bilägande.

Läs mer
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Välj färg

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.33% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se