WRC – RALLY I VÄRLDSKLASS

Avancerad ingenjörskonst, ny teknik och skickliga förare – rally är en dröm för alla fartälskande motorfantaster. Tävlingarnas tävling när det kommer till motorsport är WRC. Sedan den enastående comebacken på banorna 2014 är Hyundai en del av den stora folkfesten.

Hyundai älskar fart, bilar och idrott. När Hyundai mötte rally var det därför inte särskilt förvånande att en livslång kärlek växte fram. Efter några blygsamma placeringar under början av 2000-talet gjorde Hyundai en framgångsrik comeback på den spektakulära rallyscenen år 2014. Att rally och Hyundai är den ultimata matchningen blev snabbt tydligt.

Framgångarna har avlöst varandra och förra säsongen var en av de mest spännande och utmanande någonsin. Nya Hyundai i20 Coupe har visat sig konkurrenskraftig och teamet kammade hem fyra vinster och 91 etappsegrar. Nu är siktet inställt på ännu fler framgångar under 2018.

Läs om Hyundais insatser i WRC här.


TEAMET

Hyundai har samlat de bästa av det bästa när det kommer till rally och motorsport. Specialister från över 20 olika nationer står bakom förarna, kartläsarna och deras bilar. De här är Hyundais tre stadiga förare:

WRC - Thierry - Neuville

Thierry Neuville

Född: 16 Juni, 1988.
WRC-debut: Rally Catalunya 2009.
Första seger: Rallye Deutschland 2014.
Gånger på prispallen: 27.
Vad är hemligheten bakom dina framgångar som rallyförare?
– Det finns inga direkta hemligheter. Allt handlar om väldigt hårt arbete och om att träna, träna, träna.
Hur tar man en kurva på bästa sätt?
– Ha bra fart in i kurvan och var tidig på gasen så du får mycket fart på nästa raksträcka. Det är inte så svårt, men man vill ju ta kurvan så snabbt som möjligt så det är lätt att man tänjer på gränserna.

WRC - Dani-Sordo - porträtt

Dani Sordo

Född: 2 Maj, 1983.
WRC-debut: Rally Catalunya 2003.
Första seger: Rallye Deutschland 2013.
Gånger på prispallen: 42.
Vad är det svåraste med rally?
– Rekognoseringen, det vill säga när man provkör banan. Gör man inte en bra rekognosering så kommer man heller inte kunna göra ett bra race.
Vilka är de viktigaste komponenterna för att vinna ett race?
– Alla bitar måste fungera och samspela för att man ska vinna; bilen, banan, rekognoseringen ... Man måste helt enkelt säkerställa att allt är på topp!

WRC - Hayden - Paddon

Hayden Paddon

Född: 20 april, 1987.
WRC-debut: Rally New Zealand 2007.
Första seger: Rally Argentina 2016.
Gånger på prispallen: 6.
Vad är tricket bakom en bra start?
– Att hålla sig så lugn, avslappnad och fokuserad som möjligt, och att försöka visualisera sträckan man har framför sig. Att vara mentalt förberedd är a och o.
Beskriv dig själv med tre ord.
– Fokuserad, passionerad och ambitiös.

Läs mer om teamet på Hyundai Motorsport


i20-wrc-side-new-jan2017

BILEN - HYUNDAI i20 COUPE WRC

Hyundai ställde upp med en helt ny utmanare i WRC 2017 – Hyundai i20 Coupe WRC där den visat sin mångsidighet i alla förhållanden WRC utsatt den för. Hyundai i20 Coupe WRC utvecklaes efter det nya regelverk som togs fram för att göra tävlingarna ännu mer spektakulära för åskådarna. Det innebar inte bara en stor teknisk utmaning utan också en möjlighet att utnyttja all den kunskap och erfarenhet som Hyundai har tagit med sig från tidigare mästerskap. Det imponerande resultatet syns redan i den aggressiva designen. Bilen har avancerade tekniska funktioner, förbättrad aerodynamik, reducerad vikt och en motorstyrka på hela 380 hästkrafter.

Hyundai Motorsport avslutade WRC-säsongen 2017 med dubbla pallplatser och seger i Rally Australia. En perfekt uppladdning inför den nya säsongen som startar i januari 2018.

Det här är nya i20 Coupe WRC

Motor: Turbomatad med direktinsprutning.
Maxeffekt: 380 hk.
Max vridmoment: 450 Nm.
Växellåda: Sekventiell 6-stegad.
Drivning: Fyrhjulsdrift, mekaniska differentialer fram och bak.
Bromsar: Ventilerade Brembo skivbromsar (355 mm på asfalt och 300 mm på grus).
Längd/bredd: 4 100 mm/1 875 mm.
Vikt: 1 190 kg min.

HYUNDAI ÄLSKAR SPORT

Förutom motorsport kan Hyundai känna sig stolta att associeras med ett antal andra sporter. Sedan 1999 kan företaget titulera sig som en av UEFA:s EUROTOP-partners. Det nuvarande avtalet sträcker sig fram till 2017, vilket försäkrar Hyundais fortsatta starka engagemang till alla stora EM-turneringar i fotboll, senast vid sommarens EURO2016. Företaget har också agerat officiell billeverantör till FIFA-tävlingar runt om i världen, något som man började med till fotbolls-VM 2002 i Sydkorea och Japan.

Enligt avtal fortsätter detta arbete minst fram till 2022 då det är fotbolls-VM i Qatar. Hyundai är också exklusiv sponsor av backhoppningstävlingar runt om i världen som arrangeras av Fédération Internationale de Ski (FIS). Det nuvarande samarbetet med FIS omfattar mer än 80 backhoppningsevenemang.


Hyundai WRC i Rally Sweden
Nya i20 Coupe WRC

Se fler fartfyllda klipp och bilder på Hyundai Motorsport


OM WRC

WRC, World Rally Championship (på svenska kallat rally-VM), är en av de absolut största utmaningar som ett rally-team kan ställas inför. Den årliga tävlingen består av cirka 14 deltävlingar i lika många länder. Bilarna kör på några av de tuffaste och mest varierade sträckorna i världen och förarna måste vara beredda på allt från isiga skogsvägar till heta ökenlandskap.

Första WRC-tävlingen ägde rum 1973, och i dag är rally-VM en folkfest utan motstycke. 620 miljoner personer följer rally-VM från tv-sofforna och 3,5 miljoner ser tävlingarna på plats.

Reglerna är enkla. Först i mål vinner!

Rally-VM 2017

Rallye Monte-Carlo (20–22 januari)
Rally Sweden (10–12 februari)
Rally México (10–12 mars)
Rally Argentina (28–30 april)
Rally de Portugal (19–21 maj)
Rally Italia Sardegna (9–11 juni)
Rally Poland (30 juni–2 juli)
Rally Finland (28–30 juli)
Rallye Deutschland (18–20 augusti)
Rally de España (6–8 oktober)
Wales Rally (27–29 oktober)
Rally Australia (17-19 november)
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Välj färg

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.33% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se